Εντός κατασχέσεων και εκτός ρυθμίσεων δανείων οι Μμε έμποροι

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Εντός κατασχέσεων και εκτός ρυθμίσεων δανείων οι Μμε έμποροι»

Η ανακίνηση του θέματος της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αποτελεί ακόμη ένα μεθοδευμένο «χτύπημα», που αποσκοπεί στην περαιτέρω εξαθλίωση των ελλήνων φορολογούμενων και δη των ιδιοκτητών ακινήτων.  Και αυτό όταν μάλιστα καλούνται να πληρώνουν τεράστια ποσά  στα «χαράτσια» αλλά και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ανεξαρτήτως από το εάν διαθέτουν ή όχι εισόδημα, μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως οι δυνατότητες πώλησης της ακίνητης περιουσίας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι αρκετά περιορισμένες.
Η προωθούμενη άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως  200.000 ευρώ, που στην ουσία σκιαγραφεί τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» προκαλεί έντονη ανησυχία. Τα επισφαλή δάνεια σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ στα τέλη του 2012 αποτελούσαν το 20% του συνόλου των χορηγήσεων -στον τομέα της στεγαστικής πίστης- με αποτέλεσμα να εκτιμώνται περίπου στα 15 δις ευρώ. Από ό,τι φαίνεται, η αναστολή των πλειστηριασμών αποτελεί προαπαιτούμενο της Τρόικας για τη λήψη της επόμενης δόσης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει φόβος για πλήρη απελευθέρωση των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος τους έτους.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η θέσπιση μίας τέτοιας διάταξης θα  βυθίσει στην απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες – πολλοί εκ των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι –  οι οποίοι αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, όχι μόνο θα απολέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να χρωστούν στις τράπεζες, εξαιτίας της χαμηλής αξίας των ακινήτων κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Μάλιστα, η μη ορθολογικότητα της λανθασμένης προσέγγισης αναδεικνύεται και από τη θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σύμφωνα με την οποία τονίζεται χαρακτηριστικά πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον  από την άρση του προστατευτικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, ιδιαίτερα δε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Συνεπώς, η αναφορά από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, χρήζει καλύτερου σχεδιασμού και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Η εξαίρεση των Μμε εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών από τις ρυθμίσεις ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων σε συνδυασμό την πρόβλεψη κατάσχεσης καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αλλά και τη δυνατότητα άμεσης αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική αγορά. Επιπλέον,  καθυστερούν οι  αλλαγές στη διαδικασία υπαγωγής των επιχειρήσεων  στο σύστημα «Τειρεσίας» το οποίο αναμένουμε να προσαρμοστεί στο πρότυπο του «βρετανικού» μοντέλου και λειτουργώντας ως «point system».
Ενώ όλοι περιμέναμε την επέκταση των ρυθμίσεων των ενυπόθηκων δανείων τελικά βλέπουμε την εξαίρεση των Μικρών επιχειρηματιών εμπόρων. Η ΕΣΕΕ επιμένει στην πρότασή της για θέσπιση ενιαίου κώδικα ρύθμισης δανείων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*