Αναστολή απόφασης για αναγραφή διπλών τιμών

Αθήνα, 5  Δεκεμβρίου 2013

Αρ. πρωτ : Φ1.2.1429

 

Προς

Ομοσπονδίες- μέλη ΕΣΕΕ

Έδρες τους

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΔΙΠΛΩΝ ΤΙΜΩΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της ΕΣΕΕ, που στηρίχθηκαν κυρίως στα προβλήματα που προέκυψαν εντός της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων, τελικώς ανεστάλη η υποχρέωση αναγραφής διπλών τιμών, προ και μετά ΦΠΑ, για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Η σχετική υποχρέωση είχε περάσει με το άρθρο 10 παρ. 2 της ΥΑ Α2-961/2013 «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)» (ΦΕΚ 2044 Β΄/2013), ορίζοντας ότι « οι λιανικές τιμές όλων των αγαθών που αναγράφονται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους, ετικέτες, συσκευασίες κ.λπ. υποχρεωτικά εμπεριέχουν και τον αναλογούντα κάθε φορά Φ.Π.Α.  Ειδικά για βιομηχανικά προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα εκτός των παντοπωλείων, θα πρέπει να αναγράφεται και η τιμή προ Φ.Π.Α.».

Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία σημειωτέον δεν συμπεριλαμβανόταν στην διαβούλευση για το ως άνω πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν ακριβώς, τελικά προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία», δημιουργώντας μεγάλα γραφειοκρατικά και οργανωτικά κόστη, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα για τις επιχειρήσεις λιανικής.  Το αλαλούμ που προέκυψε εν μέσω των πρόσφατων ενδιάμεσων εκπτώσεων, δηλαδή κατ’ ουσίαν η υποχρέωση του καταστηματάρχη να αναγράφει 4 τιμές (δύο διαγραμμένες προ και μετά ΦΠΑ και δύο τελικές προ και μετά ΦΠΑ) και οι συνεχείς διαμαρτυρίες μας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έφεραν τελικά αποτέλεσμα.

Με ειδικό δελτίο τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς, το μέτρο της διπλής αναγραφής αναστέλλεται μέχρι το τέλος του 2014, αναγνωρίζοντας ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η συνδικαλιστική αυτή επιτυχία ανήκει σε όλο το εμπόριο και η ΕΣΕΕ θα παραμείνει σε εγρήγορση, έχοντας πλέον το χρόνο και τα μέσα, ώστε να αποδείξει και με στοιχεία το παράλογο της διάταξης προς το Υπουργείο και τα επιγενόμενα προβλήματα που θα προκληθούν.

Μόλις δημοσιευθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα σας την αποστείλουμε άμεσα.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

                Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Καρανίκας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*