Βουλευτής επαρχίας – Χαίρεσαι να τον έχεις πελάτη!

Οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται επίδομα διαμονής – Παλαιότερα νοίκιαζε ξενοδοχεία η Βουλή και τους χορηγούσε δωμάτιο – Για εξοικονόμηση, θεσπίστηκε επίδομα 1.000 ευρώ, στο χέρι – Όμως οι καλοί βουλευτές μας, είναι κακοί στα παζάρια – Δεν βρήκαν τίποτε στο χιλιάρικο, ούτε παραθυρόφυλλο – Κι έτσι, έναν μήνα μετά, ‘αναγκάστηκαν’ να κάνουν αύξηση κατά 47,6%
Γράφει ο Θάνος Τάκης

 

Είχα μείνει με την πρώτη εντύπωση, που είχα αποκομίσει από την βαρυσήμαντη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων της Βουλής ότι για κάθε βουλευτή επαρχίας, η επιδότηση διαμονής θα ήταν μόνο 1.000 ευρώ το μήνα. Ούτε σέντσι περισσότερο. Ο αυστηρός (και δίκαιος, βεβαίως-βεβαίως) Πρόεδρος της Βουλής, κ. Μεϊμαράκης, μας ενημέρωνε το μακρινό 2012 και για πολλές μέρες, ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη τυχαία, αλλά συναρτάται με τον οικονομικά χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Ο συμπάσχων βουλευτής, δεν μπορούσε να απέχει της εξοικονομήσεως. Ψαλίδι λοιπόν, παντού,
Αυτό είχαν αποφασίσει εξάλλου, τέλη του 2012 και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Ολομέλεια της Βουλής. Τι έλεγαν τότε;
 
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Έχοντας υπόψη:
 
Την ανάγκη μείωσης των δαπανών για τη στέγαση των εξ επαρχίας Βουλευτών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ή στην εκλογική τους περιφέρεια, με την κατάργηση της δυνατότητας διαμονής σε ξενοδοχεία, εφόσον καταβάλλεται μηνιαίως ποσό μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο για μίσθωση κατοικίας. (ΦΕΚ 244 Α/14-12-2012)

 

Ακριβό κι ασύμφορο το ξενοδοχείο λοιπόν, και στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, γράφουμε ότι το καταργούμε, δίνουμε ένα χιλιαρικάκι στον βουλευτή και τον στέλνουμε στην βαρυγκομούσα αγορά των ακινήτων να ψάξει να βρει και να νοικιάσει ένα φτωχικό τσαρδάκι των 1.000 ευρώ το μήνα-μπαίνει-μήνα-βγαίνει. Και αφού αρχικά γράφει η απόφαση ότι πρέπει να καταργηθεί η (ακριβή) διαμονή στο ξενοδοχείο, αμέσως μετά παρουσιάζεται η περίπτωση να μισθώσει ή Βουλή – όχι ο βουλευτής – δωμάτια ξενοδοχείων, αλλά μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ,all included, δηλαδή και ο φι-πι-άς. Αυτά, στις 14 Δεκέμβρη του 2012. Μάλιστα σε αναφορές του, εκείνης της εποχής, ο Πρόεδρος της Βουλής μας ενημέρωσε ότι με αυτό το μέτρο, θα εξοικονομηθεί ενάμισο εκατομμύριο ευρώ, να μείνει στο ταμείο της Βουλής. Δεν είπε τίποτε για καφέδες, νερά και κουλουράκια τότε…
Φευ! Το Μεϊμαράκειον όνειρο της εξοικονόμησης κράτησε μερικές μέρες, μόνο. Σαράντα (40) μέρες μετά, στις 24 Ιανουαρίου του 2013, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής παίρνει μια νέα απόφαση. Να το σκεπτικό της:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 Έχοντας υπόψη:
Την αδυναμία εξεύρεσης ξενοδοχείων για τη στέγαση των εξ επαρχίας Βουλευτών, σύμφωνα με τις υποβληθείσες προσφορές, με μηνιαίο τίμημα χιλίων (1.000) ευρώ.
Ντρέπομαι, αλλά δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω το προφανές. Ή είναι ιδιαίτερα ντροπαλοί ή είναι κακοί παζαρτζήδες οι εκλεκτοί του Έθνους μας! Κακή παζαρτζού και η Βουλή! Κανείς τους δεν κατάφερε να βρει ούτε ένα ξενοδοχείο, στην Αθήνα, όπου για 20 μέρες διαμονής τον μήνα, να χρεώνει 1.000 ευρώ σε περίπου 100 δικαιούχους βουλευτές. Ούτε ένας ξενοδόχος, λοιπόν!
Τώρα, προσέξτε την λεπτομέρεια: στην προηγούμενη απόφαση, εφόσον μιλά για «καταβολή», σαφώς προσδιορίζεται ότι ο βουλευτής λαμβάνει ζεστό-ζεστό το ευρωχιλιαρικάκι και το ξοδεύει όπως θέλει. Για σπίτι ή ξενοδοχείο. Με την απόφαση Μεϊμαράκη, περιγράφεται η αδυναμία εξεύρεσης ξενοδοχείων, σύμφωνα με κάποιες αόριστες (και πολλές τον αριθμό) «προσφορές». Τις οποίες, υποθέτω ζήτησε και έλαβε η Βουλή. Για κατοικίες, ούτε λόγος. Κανείς δεν ζήτησε, κανείς δεν έψαξε, κανείς δεν αρκείται σε ένα διαμερισματάκι. Άλλη αίγλη το ξενοδοχείο, γλυτώνεις και τα κοινόχρηστα, έχει και room service, να σε βοηθήσει, αν χρειαστεί, να ξεράνετε μαζί το… δεν το λέω, ντρέπομαι.
Αποτέλεσμα;
Η Ολομέλεια της Βουλής, σε απόφαση που δεν βρήκα πουθενά, αποφασίζει να δώσει εξουσιοδότηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής «όπως αναπροσαρμόζει τα εκεί αναφερόμενα ποσά». Ποιά είναι τα «εκεί» αναφερόμενα ποσά, αγνοώ. Κι εγώ, κι εσείς. Και ο χρόνος του ρήματος με προβληματίζει. Όπως «προσαρμόζει» γράφει, όχι όπως προσαρμόσει, άπαξ. Άρα, αύριο μπορεί να αλλάξει και πάλι. Πάνω ή κάτω, το αφήνω στην φαντασία σας.
Μετά από όλα αυτά, επαναλαμβάνω, 40 μέρες μετά την πρώτη απόφαση για περικοπές των αλληλεγγύων βουλευτών, το ευρωχιλιαρικάκι πήρε αύξηση σε 1200 ευρώ συν ΦΠΑ δηλαδή 1.476 ευρώ το μήνα.
Δηλαδή αύξηση κατά 47,6% του επιδόματος διαμονής.
Άλλη μία: μετά από 40 μέρες.
 
 
 
Εννοείται ότι στις εμφανιζόμενες χρεώσεις των βουλευτών στην «Κοινοβουλευτική Διαύγεια», όλες αφορούν σε διαμονή σε ξενοδοχεία.
Αυτά.
Καλημέρα, (συν) ιθαγενείς!
Υ.Γ. Η απόφαση για την χορήγηση επιδόματος μόνο 1.000 ευρώ, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μόλις 10 μέρες μετά, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 ελήφθη απόφαση παράτασης του προηγουμένου και ακριβού καθεστώτος, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2013. Στις 30 Ιανουαρίου, ψήφισαν την αύξηση.
ΦΕΚ 244/Α/2012, απόφαση Ολομέλειας για μείωση σε 1.000 ευρώ του επιδόματος διαμονής βουλευτών επαρχίας: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEbA_BZxkczbHdtvSoClrL8GlsHHQzxqLl5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx9hLslJUqeiQWt5joh1dmXUeF7sztHPILWe3wUb_KPz2rbF-pB1o5VM.
 
 
Πηγή: taxalia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*