Τόσα μου λείπουν, τόσα θα πάρω!

Από τον Σταμάτη Ζαχαρό

Ο Χάρης Θεοχάρης έχει βρει τον τρόπο να μαζεύει όσα χρήματα χρειάζεται και ως εκ τούτου, δικαιούται τον τίτλο του μάγου των φόρων. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσιών Εσόδων προγραμματίζει μεν τις ελεγκτικές δράσεις αλλά παράλληλα θέτει και στόχους για την ελάχιστη… είσπραξη. Με άλλα λόγια, τόσα μας λείπουν, τόσα θα βρούμε.

Η συζήτηση για την επιθετική φορολογική πολιτική και κυρίως τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, δεν έχει κοπάσει ποτέ μετά τις εκλογές του 2012. Ο Χάρης Θεοχάρης φροντίζει διαρκώς να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χθες, μια εβδομάδα πριν τις κάλπες, έδωσε στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας που διευθύνει για την επόμενη διετία. Στην ουσία περιγράφει και στοχοθετεί τις ενέργειες που θα κάνουν οι διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ αυτών και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ταυτόχρονα τους θέτει ελάχιστο στόχο εισπράξεων ανα κατηγορία.

Γράφει για παράδειγμα το σχέδιο του κ. Θεοχάρη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων): Το συνολικό ποσό των φόρων και προστίμων που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,32 δις. ευρώ. Από το παραπάνω πόσο θα πρέπει να εισπραχθεί τουλάχιστον το 65%. Οι φορολογούμενοι είναι «πονηρεμένοι» για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι ελεγκτές θα επιδοθούν σε σαφάρι για να πιάσουν το στόχο. Με δεδομένο τον δαιδαλώδη φορολογικό κώδικα και τις ασύλληπτες «γκρίζες ζώνες», οι Ράμπο θα βρουν πεδίον δόξης λαμπρόν για να «φέρουν» το στόχο. Ανάλογοι στόχοι υπάρχουν και για όλες τις υπόλοιπες διευθύνσεις.

Προς Θεού, δεν υποστηρίζουμε ότι οι έλεγχοι δεν είναι απαραίτητοι, ούτε φυσικά ότι οι ελεγκτές δεν θα βρουν εξόφθαλμες περιπτώσεις κατά τη διενέργεια αυτών των ελέγχων. Είναι μάλλον προφανές ότι μεταξύ άλλων θα βρουν σημεία και τέρατα. Θα πρέπει να κάνουν ελέγχους, αυτή είναι η δουλειά τους.

Άλλωστε αν το σύστημα λειτουργούσε σωστά, δεν θα χρειαζόταν να προαναγγέλλει τους ελέγχους. Θα ήταν συνεχείς και εντατικοί. Μέσα σ’ ένα πλαίσιο όμως που θα περιλάμβανε δίκαιη φορολογία, αναλογικά πρόστιμα, τίμιους ελέγχους και πάνω απ’ όλα ξεκάθαρους φορολογικούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν διενέξεις.

Με τη σημερινή κατάσταση, η προτροπή του κ. Θεοχάρη για συγκεκριμένους στόχους εσόδων θα μοιάζει περισσότερο με λαίλαπα που θα ξεσπάσει επί δικαίων και αδίκων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μετά από μια σφοδρή τετραετή ύφεση δείχνουν σημάδια ζωής. Ο κος. Θεοχάρης στέλνει νωρίς νωρίς τους επίλεκτους στρατιώτες να εισπράξουν «μέρισμα» από την ανάκαμψη. Να εισπράξει στις περισσότερες περιπτώσεις φόρους από επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές επι σειρά ετών. Και δεν κάνουν όλες οι επιχειρήσεις μεταφορά των κερδών τους στο εξωτερικό. Πολλές, πασχίζουν να διατηρήσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με νύχια και με δόντια.

Αν δεν πρόκειται για κάποιο οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής μας, σίγουρα πρόκειται για φάρσα. Ο Χάρης Θεοχάρης με συνέπεια εδώ και ενάμιση χρόνο φροντίζει να μας κρατά σε εγρήγορση. Κοιτάζοντας μόνο νούμερα δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και τις καθημερινές ιστορίες ανθρώπων. Αν θέλετε πιο τεχνοκρατικά; Δεν λαμβάνει υπόψιν του την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Η δημιουργικότητα του είναι πολύ πιο χρήσιμη σε εξόφθαλμες περιπτώσεις ελέγχων που βαλτώνουν αλλά και στην προσπάθεια για δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού μηχανισμού.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*