Το 35% του εκλογικού σώματος είναι είτε άνω των 70 είτε κάτοικοι εξωτερικού


Από τα στατιστικά στοιχεία του εκλογικού σώματος φαίνεται πως οι εγγεγραμμένοιανέρχονται στα 9.890.854 άτομα

Από αυτούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 70 ετών & άνω είναι περίπου2.220.00 άνθρωποι (23% του εκλογικού σώματος)

Επίσης, ως κάτοικοι εξωτερικού υπολογίζονται πως είναι περί τα 1.100.000 άτομα (11% του εκλογικού σώματος)

Τέλος οι αποβιώσαντες, οι οποίοι δεν έχουν διαγραφεί ακόμα από τους εκλογικούς καταλόγους υπολογίζονται στους 30.000 (0.3% του εκλογικού σώματος)

Δεδομένων αυτών των στοιχείων φαίνεται πως το 35% περίπου του εκλογικού σώματος είτε αδυνατεί να ψηφίσει λόγω απόστασης, δεδομένης της κατοικίας στο εξωτερικό, είτε βρίσκεται σε μία ηλικία, που ούτως ή άλλως η ψήφος είναι προαιρετική. Σε καμία περίπτωση δεν υποννοείται πως το σύνολο των κατοίκων εξωτερικού δεν ήρθε να ψηφίσει ή πως το σύνολο των ανθρώπων άνω των 70 ετών δεν προσήλθε στις κάλπες. Απλώς καλό θα είναι να συνυπολογιστεί κι αυτό το δεδομένο των 3.300.00αυτών ατόμων.

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν χρήσιμο να προστεθεί πως υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Ένα μέρος των εκλογέων δεν διαμένει μόνιμα στην περιοχή την οποία είναι εγγεγραμμένο στους καταλόγους. Αρκετοί, έχουν αποφασίσει να προσέλθουν μόνο στο β” γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (όπου αυτός υπάρχει) και φυσικά στις Ευρωεκλογές που διεξάγονται στις 25 Μαΐου και ένας εκ των κυριοτέρων λόγων είναι φυσικά οικονομικός (κόστος μετακίνησης – διόδια – βενζίνες κτλ.)

Κοιτώντας, λοιπόν, τα στοιχεία της συμμετοχής στον α” γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών παρατηρούμε πως ψήφισαν περίπου 6.100.000 άτομα (περίπου 62% του εκλογικού σώματος).

Η αποχή κινείται σίγουρα σε υψηλό επίπεδο, αλλά για την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, για το πως αντέδρασε το εκλογικό σώμα στην ασκούμενη πολιτική, θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Για αυτό το λόγο αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πως η μάχη για τις Ευρωεκλογές είναι σημαντική και η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/05/35-70.html#ixzz32El6kHGE

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*