Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τον ΟΑΕΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΤΗΛ. :23710/24.200 – 24.300<
FAX.: 23710/21355
E-MAIL: info@epichal.grhttp:// www.epichal.gr
Δ/ΝΣΗ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 58
Π Ο Λ Υ Γ Υ Ρ Ο Σ   63100
Πολύγυρος 02/07/2012
Αριθ. Πρωτ.

 

ΠΡΟΣ : 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

κο Βρούτση Ιωάννη

2) ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΑΕΕ

κα Κωτίδου Γεωργία

                                              

                                  ΚΟΙΝ. : 1) KEEE

                                                  2) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

                                                   3) MME

 Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

 

Κατά τα τελευταία 5 χρόνια, η παρατεταμένη και διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων – έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την οικονομία μας.

 Οι επιστολές διαμαρτυρίας και απόγνωσης που λαμβάνουμε συνεχώς από τα μέλη μας, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός σοβαρού συστημικού ζητήματος, του οποίου η αντιμετώπιση επιβάλει να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές και βιώσιμες λύσεις, τόσο για τον ασφαλιστικό οργανισμό και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όσο και για τους ασφαλισμένους πολίτες αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας.

Καταρχήν,

1. Θεωρούμε πολύ θετική και χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Φ80000/7870/305/2014 με την οποία παρέχεται περίθαλψη και στους ενεργούς εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δημιουργηθεί εντός της κρίσης και συγκεκριμένα εντός των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014.

Η προϋπόθεση όμως που θέτει η εν λόγω απόφαση και ορίζει ότι προκειμένου «οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στην Δ.Ο.Υ. ή συνεχίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι 28/02/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική του κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη να μην υπερβαίνει τα 12.000», αποκλείει μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και αφήνει την συντριπτική πλειοψηφία χωρίς παροχές υγείας.

Και αυτό γιατί μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα, χωρίς να λαμβάνουμε τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησε από την άσκηση του επαγγέλματός του, κάθε επιχειρηματίας – επαγγελματίας που είναι έγγαμος, έχει κατοικία και ένα αυτοκίνητο, υπερκαλύπτει το προαναφερόμενο ποσό των 12.000 ευρώ.

Πιστεύουμε ότι το ποσό αυτό πρέπει να διαμορφωθεί στο ύψος των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 €) για να ωφεληθούν περισσότεροι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε .

2. Οποιαδήποτε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών που απαιτεί υψηλή προκαταβολή ως προϋπόθεση για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ, σε όσες δόσεις και αν είναι, δεν πρόκειται να ευοδώσει.

Ζητάμε

  • το πάγωμα (κεφαλαιοποίηση) του χρέους όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του ασφαλιστικού βίου του κάθε οφειλέτη ασφαλισμένου, λαμβάνοντάς το υπόψη ότι μια τέτοια πρόταση συνεπάγεται και μειωμένη προσδοκία συνταξιοδοτικής ανταποδοτικότητας
  • πληρωμή μόνο των τρεχουσών εισφορών κατά τη διάρκεια του παγώματος πληρωμής των ληξιπρόθεσμων εισφορών
  • ταυτόχρονα επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας που επιθυμεί για όσο χρονικό διάστημα επιλέξει και μετάταξή του σε ανώτερη κατηγορία με αίτησή του στο φορέα.

Με αυτόν τον τρόπο βραχυπρόθεσμα ο ΟΑΕΕ θα εξασφαλίσει έσοδα, ενώ μακροπρόθεσμα ο κάθε ασφαλισμένος κατά το τέλος του επαγγελματικού του και ασφαλιστικού του βίου, θα διευθετήσει το πρόβλημά του ή καταβάλλοντας τις οφειλές ή συμψηφίζοντας τες λαμβάνοντας μικρότερη σύνταξη.

3. Στο πλαίσιο του ευρύτερου ανασχεδιασμού του Συστήματος Υγείας και των πηγών και μεθόδων χρηματοδότησής του, θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα διαχωρισμού των εισφορών Κλάδου Σύνταξης από τις εισφορές Κλάδου Υγείας, ώστε, με την καταβολή των εισφορών υγείας, να παρέχεται το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

4. Την εγγυημένη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης

5. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ διότι πρόκειται για αυτασφάλιση και το σημαντικότερο αυτό ισχύει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. Νομικών, Μηχανικών κλπ).

 Κύριε Υπουργέ,

κατανοώντας απόλυτα την κρισιμότητα των καταστάσεων αλλά και τις επιμέρους δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση του έργου σας, ζητάμε την άμεση ανάληψη αναγκαίων πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον χώρο της μικρής επιχειρηματικότητας και θα δίνουν έναν ασφαλή επιχειρηματικό ορίζοντα.

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. θέλουν το ταμείο ισχυρό και σε θέση να εκπληρώνει την αποστολή του. Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στην θωράκιση του στις δύσκολες εποχές που περνά η αγορά.

Και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ είναι για να προστατεύει τους ασφαλισμένους και όχι για να τους εξοντώνει.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

 

ΓΚΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*