Διευκρινίσεις σχετικά: 1)  με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο στις εμπορικές επιχειρήσεις  2) με τον έλεγχο πιστοποιητικών κατά την είσοδο στα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Πλατεία Μοριχόβου 1, Τ.Κ.54625 Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310548876, 2310547887, fax: 2310538263, e-mail: info@oepekamth.gr  www.oepekamth.gr

Διευκρινίσεις σχετικά: 1)  με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο στις εμπορικές επιχειρήσεις  2) με τον έλεγχο πιστοποιητικών κατά την είσοδο στα καταστήματα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 48 ΩΡΕΣ

·      Σε συνέχεια των πρόσφατων νέων μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων, σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η συνημμένη Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69459, η οποία αφορά την εφαρμογή του διαγνωστικού ελέγχου των εργαζόμενων στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον συγκεκριμένο έλεγχο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιασθεί προ 14 τουλάχιστον ημερών ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και διαθέτουν το ανάλογο πιστοποιητικό νόσησης.

Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τεστ PCR ή rapid 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τουλάχιστον τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους τουλάχιστον 48 ώρες.

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλούνται να παραστούν εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να διενεργείται και αυθημερόν.

Συστήνουμε και πάλι τα αυτά τεστ να πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς τα ελεγκτικά όργανα ερμηνεύουν διασταλτικά το εύρος των «εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα» ώστε να περιλαμβάνει και τους «απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα».

·      Επιπλέον, αναφορικά με τον έλεγχο των πιστοποιητικών κατά την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα, σας ενημερώνουμε ότι:

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 9 της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.69136 (Β’ 5138), η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του έγχαρτου πιστοποιητικού και επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται το εξής:

«Τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.»

Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*