Γιώργος Φλωράς: Μια σύντομη ενημέρωση για τα νέα σχετικά με τον ΟΑΕΕ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

 

Μια σύντομη ενημέρωση για τα νέα σχετικά με την υπόθεση ΟΑΕΕ.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ 40 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Με την βοήθεια του δημοσιογράφου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Στέργιου Βασιλείου γυρίσαμε ένα βίντεο 35 λεπτών με απαντήσεις στις 40 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για το θέμα με τον ΟΑΕΕ.

Το βίντεο είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.eea.gr/gr/el/articles/g-floras-40-erotiseis-apantiseis-gia-ta-xrei-ston-oaee-vinteo

 

ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ Η ΓΣΕΒΕΕ

 

Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη στο θέμα του ΟΑΕΕ είναι η θέση που πήρε η ΓΣΕΒΕΕ στις 16/6/2014 με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Αναφέρει συγκεκριμένα:

 

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε σε καθημερινή σχεδόν βάση μάρτυρες του κυνηγητού που έχει ξεκινήσει το ΚΕΑΟ απέναντι σε χιλιάδες συναδέλφους που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους οφειλές υπό την δαμόκλειο σπάθη της δήμευσης των περιουσιών τους.  Η ΓΣΕΒΕΕ εγκαίρως είχε τονίσει προς πάσα κατεύθυνση και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού μόνο αρνητικές συνέπειες θα είχε για όλους. Πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει ομαδικές αγωγές είτε για το ΚΕΑΟ είτε για την μη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας λόγω οφειλών. Η ΓΣΕΒΕΕ ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες. Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες που γνωρίζουν ανάλογες κινήσεις να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν. Παράλληλα σας τονίζουμε ότι σε κάθε επαφή που κάνετε να ζητάτε την αποποινικοποίηση των οφειλών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.»

 

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΚΕΑΟ ΕΝΑΝΤΙ ΟΦΕΙΛΗΣ ΟΑΕΕ

 

Όπως είναι γνωστό ο ΟΑΕΕ δεν δέχεται ελεύθερες καταβολές έναντι της οφειλής. Όμως όταν το χρέος βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ, δηλαδή όταν ο οφειλέτης λάβει ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ, τότε έχει δυνατότητα ελεύθερων καταβολών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβα από το ΚΕΑΟ αν πληρώνεις τις τρέχουσες εισφορές στον ΟΑΕΕ και δίνεις έναντι της οφειλής ένα ποσό (εύλογο σε σχέση με την οφειλή) με ελεύθερη καταβολή στο ΚΕΑΟ, βάζουν την απαίτηση σε χαμηλή προτεραιότητα. Το τι εστί «εύλογο» ποσό δεν το διευκρινίζουν.

Η πρακτική αυτή δεν είναι λύση, είναι όμως μια επιλογή για κάποιον που είναι σε θέση να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές και αδυνατεί να μπει στην ρύθμιση του ΟΑΕΕ, μπορεί όμως να δίνει κάτι έναντι στο ΚΕΑΟ. Και φυσικά δεν του στερεί το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά εναντίον του ΟΑΕΕ για τις παράνομες χρεώσεις. Η συγκεκριμένη υπόθεση θέλει οπωσδήποτε την συμβουλή του δικηγόρου σας.

Με ενημέρωσαν ότι γραφεία του ΚΕΑΟ δεν το γνωρίζουν το ζήτημα. Σας παραπέμπω στην απαντητική επιστολή του ΚΕΑΟ σε επιστολή μου, όπου στην τελευταία παράγραφο αναφέρει την πρακτική αυτή.

Δείτε την επιστολή του ΚΕΑΟ εδώ:

http://oaee1.blogspot.gr/2014/06/blog-post_16.html

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 13803/2013 ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΕ, ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Ο ΟΑΕΕ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΤΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΤΗ

 

Πριν λίγες ημέρες η ΕΣΕΕ εξέδωσε δελτίο τύπου για την απόφαση 13803/2013 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τις συντάξεις από τον ΟΑΕΕ. Εξαιτίας της ανακοίνωσης αυτής ο ΟΑΕΕ εξέδωσε δελτίο τύπου διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ήταν γνωστή ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 (και όχι τον Ιούνιο που την δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ) και ότι έχει ήδη προσαρμοστεί. Η ΕΣΕΕ ανταπάντησε με νέο δελτίο τύπου.

Αναζητήσαμε την απόφαση και την δημοσιοποιούμε προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://oaee1.blogspot.gr/2014/06/blog-post_13.html

 

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Πριν λίγες ημέρες ο υπ. Εργασίας Βρούτσης ανακοίνωσε αυτό που εδώ και καιρό είχε δημοσιοποιηθεί, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό αυστηρές προϋποθέσεις ενός πολύ μικρού αριθμού ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με οφειλές στο Ταμείο.

Φυσικά η παρανομία του ΟΑΕΕ και του Βρούτση συνεχίζονται (οφείλουν πλήρη περίθαλψη σε όλους ανεξάρτητα οφειλής) αλλά σε κάθε περίπτωση οι ελάχιστοι συνάδελφοι που θα επωφεληθούν είναι ένα κέρδος.

Οι όροι της υπουργικής απόφασης είναι οι εξής:

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δικαιούνται (οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών) παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι οφειλές τους να αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014. Ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα συγκεκριμένα έτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Για την παροχή της περίθαλψης απαιτούνται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και προβαίνουν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας).

 

Αρνητικά αντέδρασε η ΓΣΕΒΕΕ στην αστειότητα του Υπ. Εργασίας. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

 

«Δώρον άδωρον είναι η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ .Ι. Βρούτση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του συνόλου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων η οποία προβλέπει ότι θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δημιουργηθεί κατά τη περίοδο της κρίσης 2011-2014 και το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Και τούτο διότι από τη μια μεριά αναγνωρίζει αυτό που εδώ και μια τετραετία απαιτούσε η ΓΣΕΒΕΕ για ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και παραδέχεται ότι ήταν άδικο να στερεί από τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ τις παροχές υγείας, ενώ από την άλλη περιορίζει ασφυκτικά το εύρος των δικαιούμενων ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τα όριο του οικογενειακού εισοδήματος που έχει θέσει. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του οικογενειακού εισοδήματος έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί επί της ουσίας το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε και γιγάντωσε η εμμονή της κυβέρνησης και του ΟΑΕΕ στο να μην έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα με ρεαλιστικές ρυθμίσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς η χθεσινή απόφαση δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα».

 

Για όσους δεν κατανοούν την κοροϊδία, για να έχει κάποιος εισόδημα 12.000€ ως μέσο όρο των τριών ετών 2011-2012-2013, με δεδομένο ότι τα εισοδήματα έχουν καταρρακωθεί (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει το 2013 να έχει εισόδημα κάτω από 5.000€, ίσως και 2.000€, ίσως και μηδενικό. Δηλαδή ανήκει έτσι και αλλιώς στην κατηγορία των φτωχών που καλύπτει πλήρως ιατροφαρμακευτικά η Πρόνοια.

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Σε αντίθεση με την θέση της ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, δια του κ. προέδρου της, θεωρεί ως επιτυχία την απόφαση του Βρούτση. Σε ανάρτησή του ο κ. πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην σελίδα του στο facebook αναφέρει:

«Η ΕΣΕΕ αναγγέλλει τη πλήρη περίθαλψη των οικογενειών όλων των οφειλετών του ΟΑΕΕ σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας»

 

Είναι προφανές όμως ότι ΟΥΔΕΙΣ ΠΗΡΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ που αναφέρει ο κ. πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

 

Διαχωρίζοντας την θέση του από την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου αλλά και από την ΓΣΕΒΕΕ ο κ. πρόεδρος της ΕΣΕΕ ολοκληρώνει την ανάρτησή του λέγοντας ότι:

«… Οι καλύτερες λύσεις δίνονται με πολιτικές και όχι δικαστικές αποφάσεις… ” Βασίλης Κορκίδης 17/6/14»

 

Προφανώς ο κ. πρόεδρος εννοεί ότι πρέπει να σταματήσουμε τον δικαστικό αγώνα εναντίον του ΟΑΕΕ. Έλα όμως που όποιος προσφεύγει στην Δικαιοσύνη δικαιώνεται…. Και συμφωνούμε όλοι ότι οι καλύτερες λύσεις είναι οι πολιτικές. Όμως όταν η Κυβέρνηση δεν τις λαμβάνει τι προτείνει ο κ. πρόεδρος;

 

Στην συγκεκριμένη ανάρτηση παρεμβαίνει με σχόλιο ο Εμπορικός Σύλλογος Αργους και, εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και ειδικά των οφειλετών του, αναφέρει:

«Εμπορικός Σύλλογος Άργους • Πρόεδρε θεωρείται επιτυχία για την ασφάλιση του βιβλιαρίου όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των τριών (3) προηγουμένων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 € και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, προβαίνουν στην χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015.
• Ο Σύλλογος μας το θεωρεί αποτυχία ,γιατί τα 12000€ είναι για ποσοστό ασφαλισμένων 1/1000 .• Προτείνουμε τουλάχιστον 20000€ και 1000€ για κάθε παιδί να οριστεί ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος και πιστεύουμε να είναι το καθαρό και όχι το τεκμαρτό .

 

Η απάντηση του κ. προέδρου της ΕΣΕΕ δημιουργεί προβληματισμό:

 

«Vassilis Korkidis ….. Όσοι πάλι δεν ικανοποιούνται με αυτά, ας σκεφτούν ότι υπάρχουν & αρκετές χιλιάδες συνεπείς ασφαλισμένοι που νοιώθουν “κορόιδα”!

 

 

Αναρωτιέμαι τα ακόλουθα, με όλο τον σεβασμό που οφείλω στον κ. πρόεδρο της ΕΣΕΕ:

 

Δεν γνωρίζει ο κ. πρόεδρος της ΕΣΕΕ ότι αυτοί που είναι συνεπείς δεν επιβαρύνονται με τους υπερβολικούς τόκους του ΟΑΕΕ και έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη?

Δεν γνωρίζει ότι αν οφείλεις δεν παίρνεις βεβαιώσεις (άρα σε μπλοκάρουν) ούτε ασφαλιστική ενημερότητα?

Δεν γνωρίζει ότι αν οφείλεις σου χρεώνουν την περίθαλψη αλλά δεν στην προσφέρουν (ΠΑΡΑΝΟΜΑ) και σε αφήνουν ξεκρέμαστο εσένα και την οικογένειά σου?

Δεν γνωρίζει ότι αν οφείλεις σου κάνουν κατάσχεση και σου μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς?

Δεν γνωρίζει ότι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν έχουν ποινές?

Δεν γνωρίζει ότι αν οφείλεις άνω των 20.000€ διώκεσαι ποινικά?

Δεν γνωρίζει ότι αν οφείλεις άνω των 20.000€ δεν παίρνεις σύνταξη ποτέ (αν δεν μπορείς να πληρώσεις την διαφορά)?

Δεν γνωρίζει ο κ. πρόεδρος ότι 380.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν είναι δυνατόν να είναι ασυνεπείς με την θέλησή τους αλλά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι ανήμποροι πραγματικά να καταβάλουν τις εισφορές τους?

380.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ.

Με ποια λογική τους συγκρίνει με τους συνεπείς οι οποίοι δεν έχουν καμία δυσμενή συνέπεια?

 

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να πω ότι οι «ασυνεπείς» 380.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν είναι αυτοί που έριξαν έξω το Ταμείο, δεν φταινε για την χρεοκοπία του ΟΑΕΕ, δεν συμμετείχαν στο ΔΣ του ΟΑΕΕ (όπως η ΕΣΕΕ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ δεν δανείστηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτοί 350 δις ευρώ ενώ δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν.

Αυτά τα 350 δις τα δανείστηκε όλη η χώρα, ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ.

 

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Επιχειρηματίας, συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον ΟΑΕΕ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564

Τηλ. 2105232621 emailgeorge.floras@floras.gr

http://oaee1.blogspot.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*