Γιώργος Φλωράς: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ) ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

 

Με εξαιρετική ανησυχία παρακολουθώ τις εξελίξεις για τον ΟΑΕΕ και επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου επικοινωνώ μαζί σας, με εσάς που αποτελείται την καρδιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, για να σας πω την γνώμη μου.

Οι μισοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τις εισφορές, ανάμεσα σε αυτούς και εγώ. Αν κάποιος το θεωρεί φυσιολογικό ή το θεωρεί ως ένδειξη «μπαταχτσή» και δεν καταλαβαίνει την αλήθεια μάλλον ζει σε άλλο κόσμο.

Πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης που έχει υψηλή θέση στον χώρο μας, μας χαρακτήρισε ως ασυνεπείς (με την κακή έννοια) και μας είπε να είμαστε και ευχαριστημένοι για την ελεημοσύνη της κυβέρνησης να δώσει ασφάλεια σε ελάχιστους από τους 400.000 ανασφάλιστους. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης όμως. Έτσι πορεύονται. «Να είστε ευχαριστημένοι».

Το ΚΕΑΟ ξεκίνησε και ο πανικός είναι διάχυτος. Λόγω της δραστηριοποίησης μου με τον ΟΑΕΕ μιλάω με πολύ κόσμο καθημερινά, όχι με αυτούς που είναι συνεπείς (και καλά να είναι οι άνθρωποι να μην βρεθούν στην δυσμενή θέση των 400.000) αλλά με τους ανήμπορους να πληρώσουν.

Ο κόσμος τα έχει χαμένα. Ο κόσμος είναι οικονομικά τελειωμένος και παει στους δικηγόρους και του λένε 500, 1000, 1500 ευρώ για να παμε στα δικαστήρια. Και μιλάμε για συναδέλφους από όλη την Ελλάδα που οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σχέση με δικαστήρια.

Πριν πολλούς μήνες χάραξα ένα δρόμο ο οποίος έχει επιτευχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά (γνωμοδότηση Μανιτάκη, προσφυγή στο δικαστήριο, ασφαλιστικά μέτρα (θετική απόφαση)). Κάποιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με χλεύασαν, έως και τόλμησαν στο παρασκήνιο να αφήνουν υπονοούμενα για κερδοσκοπία εκ μέρους μου. Η γνωστή μέθοδος της λάσπης που επιβραβεύθηκε για κάποιους από αυτούς στην συνέχεια.

Γνωρίζοντας τα περί της Δικαιοσύνης γνωρίζω εξαρχής ότι θέλει χρόνο και χρήμα. Και τα δυο εχθροί όλων όσων είναι σε δυσμενή θέση.

Υπάρχει μια πιθανή διέξοδος, μια διέξοδος που εξαρχής την είχα αναφέρει (και δυστυχώς εκπρόσωποι της κυβέρνησης μου έλεγαν ότι παραπλανώ). Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το αίτημα της Πιλοτικής Δίκης.

Την αναφέρω ως πιθανή διέξοδο διότι (όπως εξηγώ και παρακάτω) αν γίνει δεκτό το αίτημα πιθανόν να φέρει σημαντική εξέλιξη στα τρέχοντα ζητήματα.

Στην συνέχεια της επιστολής σας παραθέτω και τον σχετικό νόμο αλλά και την απόφαση του ΣτΕ για εισαγωγή σε πιλοτική δίκη της υπόθεσης ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Για να γίνει η αίτηση χρειάζεται παράβολο 300€, η παράσταση του δικηγόρου και φυσικά να έχουν κατατεθεί οι προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, επί των οποίων θα γίνει το σχετικό αίτημα. Από όσο γνωρίζω το κόστος (παράβολο και δικηγόρος) είναι ένα έστω και αν οι πρόσφυγες είναι 3-4.

Εάν η επιτροπή του ΣτΕ κάνει δεκτό το αίτημα εκδίδει σχετική ανακοίνωση και «παγώνουν» οι υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία που αφορούν την υπόθεση ΟΑΕΕ. Σε σύντομο χρόνο ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης. Μόλις εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ θα έχουμε πλέον ξεκάθαρο το τοπίο και θα είναι υποχρεωτική για κάθε προσφυγή. Αν δηλαδή κερδίσουμε στο ΣτΕ η νίκη θα είναι καθολική. Έστω και αν «κωλυσιεργήσει» ο ΟΑΕΕ στην εφαρμογή της απόφασης (αν είναι υπέρ μας).

Όλοι γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες της επίδρασης των αποφάσεων Ανώτατου Δικαστηρίου στα θέματα των αποδοχών των δικαστικών, των ένστολων κλπ. Η κυβέρνηση, θέλοντας και μη, συμμορφώνεται.

Το ζήτημα είναι ότι την πρωτοβουλία για το ΣτΕ πρέπει να την πάρει κάποιος φορέας που θα συλλέξει 4-5 προσφυγές (που να είναι σωστά καταρτισμένες) που ήδη έχουν κατατεθεί και θα μπορέσει να καλύψει το οικονομικό κόστος.

Για όλους τους ενδιαφερόμενους λοιπόν ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ.

Προσωπικά έχω να πω ότι μακάρι να μπορούσα να καλύψω το κόστος και θα το έκανα. Όμως έχουμε φορείς με πολλά χρηματικά διαθέσιμα και με δημόσιες εμφανίσεις των επικεφαλής των με μύδρους κατά του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας. Όμως με τα λόγια αποτέλεσμα δεν έχουμε (όπως για παράδειγμα τις αερολογίες στελεχών της κυβέρνησης ότι η λύση θα έρθει όχι με τα δικαστήρια αλλά με το να περιμένουμε τον κάθε Βρούτση κλπ να μας δώσει ένα ψίχουλο και να είμαστε και ευχαριστημένοι).

 

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα τηλ. 2105232621

george.floras@floras.gr  BLOG ΓΙΑ ΟΑΕΕ: oaee1.blogspot.gr

 

ΝΟΜΟΣ – 3900 – 2010 ΑΡΘΡΟ 1

(Η παρ. 1 του παρόντος αντικαταστάθηκε κει η παρ. 3 προστέθηκε με το άρθρο 40 παρ. 1 και 2 αντίστοιχα του ν. 4055/2012 ΦΕΚ Α 51/12.3.2012)

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

«1. Οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο ενώπιον οποιουδήποτε τακτικού διοικητικού δικαστηρίου μπορεί να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πράξη τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό του, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Τμήματος, ύστερα από αίτημα ενός των διαδίκων ή του Γενικού Επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων. Τα αιτήματα των διαδίκων συνοδεύονται, επί ποινή απαραδέκτου, από παράβολο τριακοσίων (300) ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Το ύψος του ποσού του παραβόλου μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πράξη της Επιτροπής δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθεται το ίδιο ζήτημα. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία. Μετά την επίλυση του ζητήματος, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να παραπέμψει το ένδικο μέσο ή βοήθημα στο αρμόδιο τακτικό διοικητικό δικαστήριο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεσμεύει τους διαδίκους της ενώπιόν του δίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παρεμβάντες. Στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να παρέμβει κάθε διάδικος σε εκκρεμή δίκη, στην οποία τίθεται το ίδιο ως άνω ζήτημα, και να προβάλει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το ζήτημα αυτό. Για την εν λόγω παρέμβαση δεν καταλογίζεται δικαστική δαπάνη, η δε μη άσκησή της δεν δημιουργεί δικαίωμα ασκήσεως ανακοπής ή τριτανακοπής.»

2. Όταν διοικητικό δικαστήριο επιλαμβάνεται υπόθεσης, στην οποία ανακύπτει τέτοιο ζήτημα, μπορεί με απόφασή του, που δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα, να υποβάλει σχετικό προδικαστικό ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται αναλόγως. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι υποχρεωτική για το δικαστήριο που υπέβαλε το ερώτημα και δεσμεύει τους παρεμβάντες ενώπιόν του.

«3. Μετά την επίλυση ζητήματος κατά τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων, οι υποθέσεις των οποίων είχε ανασταλεί η εκδίκαση, που θέτουν μόνο αυτό το ζήτημα, εισάγονται υποχρεωτικά προς κρίση σε συμβούλιο κατά τα άρθρα 34Α και 34Β του π.δ. 18/1989 και 126Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για τις υποθέσεις στις οποίες τίθενται εκτός από το ως άνω ζήτημα και λόγοι, που είναι προφανώς απαράδεκτοι ή αβάσιμοι. Εάν, μετά ταύτα, κατόπιν αιτήσεως διαδίκου εισαχθούν στο ακροατήριο, και το δικαστήριο κρίνει σύμφωνα με τα κριθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα δαπανήματα που, κατά τις ως άνω διατάξεις, επιβάλλονται στον διάδικο αυτόν, διπλασιάζονται.»

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. : ΠΑ 18/2012
ΠΡΑΞΗ
της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010
Η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριο Ρίζο, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο κ. Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου και τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Σακελλαρίου, Πρόεδρο του αρμόδιου καθ΄ ύλην Α΄ Τμήματος,
Αφού έλαβε υπ΄όψιν:

α) το άρθρο 1 του Ν. 3900/2010,
β) την από 29.3.2012 αίτηση, με την οποία οι Παναγιώτης Αϋφαντής και λοιποί τρείς (3) αιτούντες, ζητούν, κατ΄ επίκληση του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010, να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκκρεμής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, από 18.11.2011 αγωγή τους με γενικό αριθμό καταθέσεως 31474/2011 κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Με την αγωγή αυτή οι ενάγοντες, με την ιδιότητα των ασφαλισμένων στην ασφαλιστική εταιρεία «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.» ζητούν να επιδικασθούν σε αυτούς ποσά, κατ΄ άρθρο 105 Εισ.Ν.Α.Κ., ως αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ζημίας και ηθικής βλάβης που υπέστησαν από παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου κατά την άσκηση εποπτείας επί της εταιρείας αυτής.
γ) Το γεγονός ότι με την ως άνω αγωγή τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της αστικής ευθύνης του Δημοσίου για πλημμελή άσκηση κρατικής εποπτείας επί των ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο έχει συνέπειες για τον ευρύτερο κύκλο των ασφαλισμένων στην ως άνω εταιρεία. Μειοψηφεί ο Πρόεδρος, ο οποίος φρονεί ότι το τιθέμενο ζήτημα δεν έχει γενικότερο ενδιαφέρον.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Να γίνει δεκτό το ανωτέρω αίτημα, μειοψηφούντος του Προέδρου και

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ

1. Να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η από 18.11.2011 αγωγή των Παναγιώτη Αϋφαντή και λοιπών δύο (2) αιτούντων κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Γενικός αριθμός καταθέσεως 31474/2011).
2. Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στις ημερήσιες εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΣΤΙΑ» και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η παρούσα πράξη συνεπάγεται την αναστολή εκδικάσεως των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθεται το ίδιο ζήτημα, με εξαίρεση την εκδίκαση των αιτήσεων παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2013

Σωτ. Ρίζος  Φ. Αρναούτογλου  Ν. Σακελλαρίου

 

Κοινοποίηση:
1) Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (προκειμένου να μεριμνήσει για την γνωστοποίηση της πράξεως στα Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας)
2) Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*